Mateřské mléko je tekuté zlato plné životadárných látek, a to i mimo bezpečí matčina těla. Více o jeho složení jsem psala např. v tomto článku. Když se však rozhodneme tento poklad skladovat, narazíme na množství protichůdných informací. Jaká je jeho skutečná trvanlivost? Jak ho skladovat, aby si zachovalo své jedinečné vlastnosti?
Mateřské mléko je neskutečné. Některé jeho složky působí totiž doslova jako jeho ochránci. Tyto antimikrobiální a antibakteriální složky pracují na tom, aby chránily mléko před zkažením. Lze je najít v každé kapce – laktoferín, lyzozym, imunitní buňky – všechny pracují pro blaho miminka.
S mateřským mlékem není třeba zacházet jako s křehkým porcelánem, při zachování běžné hygieny ho lze skladovat dokonce bezpečněji než běžné potraviny.
Odsáté mléko se v čase mění
Ta zásadní otázka zní – jak dlouho je možné mateřské mléko uchovávat? Názorů na to je na internetu mnoho a jsou opravdu různé. Další informace nám podávají lékaři a jiní specialisté. Nicméně bohužel se setkáváme s tím, že se matky dozvídají zastaralé informace nebo osobní názory někoho namísto vědecky podpořených informací. Pravda je, že mateřské mléko je odolné a při správném skladování může vydržet opravdu dlouho.
Z hlediska domácího použití vydrží mateřské mléko v chladničce čtyři týdny, v mrazničce (při -20 °C) mnoho měsíců až let. Jak uvádí web mamila.sk: “V nejnovějším výzkumu, vědci z Leidenské univerzity za vedení výzkumnicí Wittendropovou v laboratorních podmínkách dokázali, že mateřské mléko vydrží při pokojové teplotě (20 °C) 24 hodin a v chladničce při teplotě 4 °C dokonce až 29 dní a stále není zkažené. Není proto důvod vylévat mateřské mléko proto, že už bylo pár dní v chladničce.”
Přesto nám ale neunikne, že se takto “staré” mléko mění, a to jak vzhledem, tak chutí i vůní. Z hlediska zdraví miminka je to stále bezproblémové, jde o to, že mateřské mléko obsahuje bifidobakterie a různé enzymy, které ho přímo tráví. Jde o podobný proces, jako když se vyrábějí jogurty nebo zakysané mléko. Nejde o proces kažení, ale o přeměnu na mléko, které ulehčuje zažívání. Takto natrávené mléko dokonce projde trávicím traktem rychleji, protože mnoho látek v něm obsažených jsou tím pádem tělu okamžitě k dispozici.
Tyto enzymatické procesy probíhají v mléce poměrně rychle. A některé děti na to mohou být citlivé v tom smyslu, že natrávené mléko odmítnou, protože očekávají sladkou plnou chuť mléka pitého přímo z prsu nebo čerstvě odstříkaného (jeden tatínek to jednou trefně pojmenoval – “Já to chápu, taky mám radši točený!”). Ani jim by takové mléko neublížilo, ale pokud ho odmítají, je potřeba hledat jiné způsoby – např. smíchat ho s čerstvě odstříkaným, případně ho u starších dětí zamíchat do jídla apod. Další možností je před zamrazením mléko přivést k bodu varu (ale nevařit), vypnout, zchladit a pak zamrazit. Chuťové změny nebudou v rozmrazeném mléce pak tak výrazné.
Jelikož jsme zvyklí na homogenizované kravské mléko, může nás také překvapit, že odstříkané mateřské mléko se po čase mění i vzhledově, oddělují se shluky bílkovin a tuků a mohou vznikat i hrudky, na povrchu vznik tučnější vrstva a pod ní vodnatější část. Ale kravské mléko, kdyby neprošlo procesem homogenizace, by vypadalo úplně stejně. Je to běžný a normální proces trávení. Pokud takto nehomogenizované mléko chceme zamrazit nebo podat děťátku, můžeme ho jemným krouživým pohybem promíchat.
A v čem mléko uchovávat? Pokud je to možné, je ideální mléko nechat v pokojové teplotě a pak ho dítěti přímo podat. V tom případě můžeme použít jakoukoli čistou nádobu, kterou máme po ruce. Pokud je potřeba ho uchovat déle, můžeme ho dát do lednice, případně na dlouhou dobu ho zamrazit opět v čemkoli čistém a vysterilizovaném. Není třeba kupovat (drahé) speciální sáčky na mateřské mléko, využít můžeme jakoukoli nádobu vhodnou do mrazáku, jako např. zavařovací sklenice apod. Je dobré pamatovat jen na to, že se mléko při mrazení mírně rozpíná, a tak je lepší neplnit nádobu až po okraj. Mléko můžeme mrazit po menších dávkách (např. 50 ml) ihned, což má tu výhodu, že rozmrazíme menší množství, které miminko vypije.
Nejčastější otázky ke skladování mléka
Je možné k mraženému mléku postupně dolévat mléko čerstvé a opět zamrazovat? Ano, toto není problém.
Na jakou teplotu musím ohřát mléko, než ho podám miminku? Většina dětí přijme bez problémů mléko pokojové teploty, takže není třeba ho nijak ohřívat, pouze ho chvíli před podáním vyndat z lednice a případně promísit, pokud už došlo k oddělení tuků a bílkovin. Pokud naše miminko mléko v pokojové teplotě odmítá a preferuje ho teplé, nejlépe ho ohřejeme ve vodní lázni.
Pokud mléko ohřeji a miminko ho nevypije, mám zbytek vylít? Mléko se nekazí, jak jsem popsala v článku výše, pouze se mění. Proto nedopité mléko nemusíme vylévat a můžeme ho použít při dalším krmení.
Jak mám mléko rozmrazit? Chceme-li ho použít rovnou, nejrychlejšího rozmrazení dosáhneme ve vodní lázni. Jestliže si chceme mléko rozmrazit na později, můžeme ho nechat pomalu rozmrzat v ledničce a postupně odlévat ke krmení miminka.
Je potřeba odstříkávat mléko preventivně do zásoby? V naprosté většině ne. Ačkoli některé matky cítí potřebu být připraveny na každou nouzovou situaci, realita je taková, že pokud je dítě starší čtyř měsíců, pravděpodobně nebude potřebovat ani odstříkané mléko, ani umělou výživu, protože se může spolehnout na běžnou stravu. Jak na hlídání kojeného dítěte si můžete přečíst v tomto článku.
Některé ženy odsávají mléko proto, aby ho potom přimísily do kaší a jiných jídel pro děťátko. Toto je zcela zbytečná práce navíc. Mateřské mléko je nejjednodušší získat přímo z prsu a jedením jídla má dítě poznávat zase jiné chutě, vůně a konzistence.
Nesmíme se toho bát!
Zkrátka zapomeňme na představu, že mateřské mléko je něco strašně křehkého. Je to živá tekutina, která je sama o sobě téměř superhrdinka v boji proti mikrobům a bakteriím. Každá kapka tohoto zázračného mléka, kterou zachráníme pro své miminko, je významná. A ačkoliv skladování mateřského mléka vypadá jako věda, ve skutečnosti je to docela jednoduché.